Smart Sefovi
Smart sefovi su inovativno rešenje za upravljanje gotovinom koje je poslednjih godina osvojilo tržište Evrope.
Ovo rešenje pre svega je namenjeno retail lancima I svima koji u svakodnevnom poslovanju imaju veliki protok gotovog novca.
Smart sefovi su dizajnirani tako da učine upravljanje gotovinom sigurnijim, efikasnijim I ekonomičnijim. Uz pomoć ovih uređaja omogućeno je sigurno brojanje I validiranje prikupljene gotovine, kao I sigurnu pohranu u sefu.
Ovi uređaji nude optimizaciju toka gotovine I objektivnu podršku svim operaterima uključenim u proces rada. Istvremeno, omogućen je monitoring svih aktivnosti u realnom vremenu, lokalno kao I daljinski, uz pomoć SW aplikacije.

Smart sefovi se postavljaju na lokaciji klijenta, najčešće na cash point-u ili u back office-u. Prikupljenu gotovinu zaposleni polažu u sef, gde uređaj prilikom polaganja vrši proveru ispravnosti novčanica. Po završenom deponovanju, zaposleni dobija odštampani isečak na kojem se vidi ko je deponovao novac, u kojoj apoenskoj strukturi (specifikacija), i koja je ukupna vrednost deponovana. Sve ove aktivnosti evidentiraju se u realnom vremenu. Deponovani novac se odmah knjiži na račun klijenta, I sredstva su raspoloživa za dalje poslovanje. Benefit koji klijent ostvaruje je pre svega raspoloživost novčanih sredstava odmah, bez čekanja da se isti prikupi od strane transportera, dostavi u banku, pa tek nakon izvršene provere od strane banke proknjiži na račun klijenta.
CIT kompanije (transporteri novca) više nisu u obavezi da dolaze svakodnevno na lokaciju klijenta, već tek onda kada sef signalizira da je potrebno pražnjenje. Na taj način CIT kompanije ostvaruju značajne uštede.
Bankama se dostavlja već poluobrađen gotovi novac, jer putem SW aplikacije banke unapred imaju podatak sa koje lokacije se dostavlja gotovina, u kom iznosu I u kojoj apoenskoj strukturi. Samim tim, čitav proces obrade gotovine u cash centru bnake se značajno ubrzava I olakšava.© 2019. All Rights Reserved